SUPERPRZEPIS

Chleb orkiszowy pieczony w garnku

  • 2
  • reanja
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Chleb orkiszowy pieczony w garnku Więcej zdjęć (2)

Nie mam typowego garnka dopieczenia chleba, wykorzystałam rondel z pokrywką zwany gęślarką. Tyle że ten mój to wersja na kurczaka i sprawdza się idealnie a sam chlebuś jest rewelacyjny!

Składniki:

Chleb orkiszowy pieczony w garnku

 

 

 

  • 380 g wody ( letniej)

 

 

  • 1 łyżeczka cukru

 

Sposób przygotowania:

Chleb orkiszowy pieczony w garnku

przygotowanie

Chleb orkiszowy pieczony w garnku
woda musi być ciepła lub letnia, inaczej czas wyrastania się wydłuży

Drożdże rozkruszamy i rozcieramy z cukrem, wlewam odrobinę wody i mieszamy do rozpuszczenia.

Zaczyn odstawiamy na 10 minut,

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, zaczyn i resztę wody wyrabiamy do połączenia się składników.

Miskę smarujemy olejem, przekładamy do niej ciasto ( górę też można posmarować) przykrywamy dokładnie folią spożywczą i czystą ściereczką.

wyrastania

Chleb orkiszowy pieczony w garnku
długość wyrastania jest różna, a wszystko zależy od temperatury otoczenia

Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce na 2,5-3 godziny

Wszystko zależy od temperatury, ale ciasto musi podwoić swoją objętość.

pieczenie

Chleb orkiszowy pieczony w garnku
zamiast żeliwnego garnka można wykorzystać

Teraz potrzebne będą grube rękawice i wyciągamy gorący garnek.

Przekładamy ostrożnie bochenek, przykrywamy i wkładamy z powrotem do piekarnika.

Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 40 minut, potem ściągamy pokrywę i dopiekamy przez 15 minut

aż bochenek sie ślicznie zrumieni.

Upieczony wyciągamy z garnka i studzimy na kratce

Smacznego :)


Tagi:

pieczywo chleb