agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Książka Kucharska: Pieczemy domowe pieczywo!

Chleb biały z garnka żeliwnego

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Przepyszny chleb pieczony w żeliwnym garnku. idealny świeżutki i ciepły z dobrym masłem. Znika w mgnieniu oka.

Chleb biały z garnka żeliwnego

Składniki:

Chleb biały z garnka żeliwnego

 

 

 

  • 1/4 szklanki cukru (dałam niecałe 2 łyżki)

 

 

  • 2 łyżki roztopionego masła

 

  • 3/4 łyżeczki soli

 

Sposób przygotowania:

Chleb biały z garnka żeliwnego
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia. Mleko lekko podgrzewamy. Drożdże mieszamy z przesianą mąką. Wszystkie składniki połączyć i wyrobić ciasto – ja wyrabiam za pomocą robota kuchennego, później tylko "dopieszczam" :). Następnie przełożyć do miski, przykryć folią i postawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni, wstawiamy pusty garnek i nagrzewamy go przez ok 30 minut, po tym czasie do gorącego garnka, wsypujemy odrobinę mąki, przekładamy wyrośnięte ciasto, posypujemy mąką , zakrywamy pokrywka i pieczemy 40-45 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu studzimy na kratce. Smacznego:)