Sposób przygotowania:
Challah
Skladniki ciasta wymieszalam w misce. Wylozylam na stol i zagniotlam dosc scisle ciasto, o dobrze rozwinietym glutenie. Zostawilam je w cieplym miescu na 2 godziny, odgazowujac je delikatnie po 1 godzinie.
Natepnie podzielilam ciasto na szesc 140g kawalkow, uksztaltowalam lekkie kule i zostawilam je pod przykryciem na 15 minnut. Z kazdej kuli utoczylam walek i zaplotlam z nich warkocz, ktory zostawilam na na oliwionej blasze do wyrosniecia na 1 1/2 godziny.
Chalke posmarowalam zotltiem roztrzepanym z lyzka wody i posypalam niebieskim makiem. Wsunelam do pieca o temp. 190 stopni i pieklam ok. 25 minut. Po 15 minutach wyjelam challah z pieca i raz jeszcze posmarowalam ja roztrzepanym zoltkiem. Betavon!
Natepnie podzielilam ciasto na szesc 140g kawalkow, uksztaltowalam lekkie kule i zostawilam je pod przykryciem na 15 minnut. Z kazdej kuli utoczylam walek i zaplotlam z nich warkocz, ktory zostawilam na na oliwionej blasze do wyrosniecia na 1 1/2 godziny.
Chalke posmarowalam zotltiem roztrzepanym z lyzka wody i posypalam niebieskim makiem. Wsunelam do pieca o temp. 190 stopni i pieklam ok. 25 minut. Po 15 minutach wyjelam challah z pieca i raz jeszcze posmarowalam ja roztrzepanym zoltkiem. Betavon!