Persik

Persik

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1125]

Challah

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

oto kolejny przepis kuchni żydowskiej

Challah

Składniki:

Challah

 

  • 200g bialej maki pszennej (najlepiej wysokoglutenowej)
  • 300g bialej maki pszennej chlebowej
  • 1 1/4 lyzeczki drozdzy instant
  • 1 3/4 lyzki cukru
  • 1/2 lyzki soli
  • 2 3/4 lyzki oleju
  • 2 zoltka
  • 1 jajko
  • 140 g wody (ok. 28C)

 

  • zoltko roztrzepane z lyzka wody

 

Sposób przygotowania:

Challah
Skladniki ciasta wymieszalam w misce. Wylozylam na stol i zagniotlam dosc scisle ciasto, o dobrze rozwinietym glutenie. Zostawilam je w cieplym miescu na 2 godziny, odgazowujac je delikatnie po 1 godzinie.

Natepnie podzielilam ciasto na szesc 140g kawalkow, uksztaltowalam lekkie kule i zostawilam je pod przykryciem na 15 minnut. Z kazdej kuli utoczylam walek i zaplotlam z nich warkocz, ktory zostawilam na na oliwionej blasze do wyrosniecia na 1 1/2 godziny.

Chalke posmarowalam zotltiem roztrzepanym z lyzka wody i posypalam niebieskim makiem. Wsunelam do pieca o temp. 190 stopni i pieklam ok. 25 minut. Po 15 minutach wyjelam challah z pieca i raz jeszcze posmarowalam ja roztrzepanym zoltkiem. Betavon!

Tagi:

jajko jajka mak