monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Chałka z żurawiną i nutką gałki

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Moja pierwsza własnoręcznie robiona chałeczka, może nie jest taka piękna jak z cukierni, ale jest równie pyszna!

Chałka z żurawiną i nutką gałki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chałka z żurawiną i nutką gałki

 

 

Sposób przygotowania:

Chałka z żurawiną i nutką gałki
Żurawinę zalać szklanką wrzątku i odłożyć do namoczenia, najlepiej na całą noc. Do miski przesiać mąkę. Dodać szczyptę soli oraz drożdże. Dodać cukier i startą gałkę muszkatołową. Wymieszać. Mleko pogrzać, masło roztopić i delikatnie ostudzić. Do suchych składników dodać masło i wymieszać. Stopniowo dolewać mleko i wyrabiać ciasto. Dodać osuszone owoce żurawiny. Wyrabiać ciasto do momentu aż ciasto będzie odchodzić od ręki ( jeśli jest za mokre lekko dosypać mąki).

Dno miski wysypać mąką, położyć wyrobione ciasto i z góry także lekko mąką posypać. Przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia, około 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić. Ciasto uformować w waleczek i podzielić na pół i każdy kawałek jeszcze na pół. Każdy kawałek utoczyć w wałeczek o długości około 15-20 cm. Dwa wałeczki zaplatać jeden wokół drugiego, końce zawinąć pod spód i delikatnie chałkę przełożyć na blachę. Jajko roztrzepać i obficie posmarować nim przygotowane ciasto. Piec około 30-35 minut w 180 st. Początkowo studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami a potem na kratce. Smacznego!
Chałka z żurawiną i nutką gałki
wymieszać wszytskie suche składniki
Chałka z żurawiną i nutką gałki
dodać masło i mleko i wyrabiać ciasto
Chałka z żurawiną i nutką gałki
dodać osuszoną żurawinę i wyrabiać aż będzie odchodzić od ręki

Tagi:

jajko tarta jajka