mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Cebula duszona w czerwonym winie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Tak przygotowane cebulki podawać do makaronu.

Cebula duszona w czerwonym winie

Składniki:

Cebula duszona w czerwonym winie

 

  • 600g małych cebulek
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1szkl bulionu warzywnego
  • 1szkl czerwonego słodkiego wina
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Cebula duszona w czerwonym winie
Cebulki obrać, opłukać i osuszyć. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulki i smażyć, mieszając aż zaczną się rumienić. Posolić, posypać cukrem i smażyć 4minuty. Gdy cukier się skarmelizuje, wlać bulion i wino. Zagotować, przykryć i dusić na bardzo wolnym ogniu, aż sos zgętnieje. Doprawić solą i pieprzem.