Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Gdy zaświeci pierwsza gwiazdka

Całkiem inny makowiec

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny i łatwy makowiec pieczony wg przepisu mojej przyjaciółki Bogusi. Wychodzi zawsze - nawet mnie.

Całkiem inny makowiec

Składniki:

Całkiem inny makowiec

 

 

  • Masa makowa :
  • 1 puszka gotowej masy makowej z bakaliami
  • 1 kostka masła
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 szklanka bakalii

 

  • Do nasączenia ciasta :
  • 1/3 szklanki wrzątku
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1/8 szklanki alkoholu ( koniak, spirytus , czysta wódka – co kto woli )( jeśli mają jeść dzieci to alkohol można pominąć )

 

  • Polewa czekoladowa :
  • 6 łyżek wody
  • 1 kostka masła
  • 2 tabliczki czekolady mlecznej

 

  • Do dekoracji ;
  • pokruszone orzechy
  • wiórki kokosowe
  • kolorowa posypka

 

Sposób przygotowania:

Całkiem inny makowiec
Ubić pianę z 4 białek z 1 szklanką cukru. Mąki wymieszać ze sobą i proszkiem do pieczenia .Dodawać po łyżce do piany z białek miksując cały czas . W trakcie dodawania mąki wrzucić do masy po jednym żółtku ( 4 sztuki ).Dobrze wymieszać dodając kakao. Blaszkę średniej wielkości wysmarować masłem i wysypać bułką tartą .Wlać ciasto. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni . Ciasto piec ok. 25 minut ( czas zależy od wielkości blaszki .Trzeba pilnować i gdy biszkopt zrobi się złoty z wierzchu ostrożnie sprawdzić patyczkiem czy jest w środku upieczony .Gdyby był jeszcze wilgotny to przykryć wierzch folią aluminiową i dopiec ). Wyjąć blaszkę z piekarnika i zostawić ciasto do ostygnięcia . Zimne przekroić ostrożnie na pół ( w poprzek ).